2013-09-20 14:15:06• hírek • MTI

Pletykát terjesztett online

Egy 16 éves fiatalt vettek elsőként őrizetbe Kínában az internetes pletykák letörésére indított - a múlt héten megszigorított - kampány keretében - derül ki kínai sajtójelentésekből.

A sina.com internetes hírportál beszámolója szerint a 16 éves középiskolást kedden vették őrizetbe a hatóságok "felesleges vita provokálásának" és "bajkeverésnek" a gyanújával. Az északnyugat-kínai Kanszu tartományban élő, Jang nevű fiú mikroblogján a rendőrök szerint valótlanságokat állított, bejegyzéseit pedig sok százan továbbították.
A múlt hét elején életbe lépett egyik rendelkezés értelmében az interneten terjedő, nagy nyilvánosságot kapott álhírek kitalálói büntethetőek, amennyiben bejegyzéseiket több mint ötezren látták, vagy azt legalább ötszáz alkalommal továbbküldték. A szabályozás értelmében az online "pletykagépek" akár három évi börtönnel is sújthatók.

Az őrizetbe vett Jang a sajtóbeszámolók szerint a helyi karaoke-bár menedzserének halálával kapcsolatosan megalapozatlan információkat terjesztett. A menedzsert a múlt csütörtökön holtan találták az utcán, miután az - a hivatalos tájékoztatás szerint - kiugrott a bár emeletéről. A rendőrök közlése alapján a férfi halálát az esés okozta.

Ezzel szemben Jang - az elhunyt családtagjainak állítólagos beszámolóira hivatkozva - azt írta: a menedzsert egy vitát követően halálra verték, s ezután dobták ki az ablakon. Az eset alaposabb kivizsgálását követelő családtagokat megfenyegették, kettőt közülük börtönbe zártak - írta Jang. A fiatalember azt is hozzátette: az érintett bár tulajdonosa a helyi bíróság helyettes vezetője.

Hogy a három bejegyzés közül pontosan melyik állítás igazságtartalmával akadt a hatóságoknak problémájuk, azt nem közölték nyilvánosan. Azt sem lehet tudni, Jang mennyi ideig lesz őrizetben, és milyen sors vár rá. A helyi kormányzat mindössze annyit közölt: a fiatalemberen kívül egy másik gyanúsítottat is őrizetbe vettek, öt másik embert pedig pénzbüntetésre ítéltek az esettel kapcsolatos pletykák terjesztéséért.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: